Linkoping-1
Foto Ulrika Flodin Furås

Reportage Kolonisverige

Koloniträdgårdarna i Linköping

I Linköping tillhör många av stadens koloniträdgårdsområden samma förening – Linköpings koloniträdgårdar. Tillsammans är de över 1000 kolonister.

– Att vi är så många gör att kommunens tjänstemän har ett intresse av att samarbeta med oss, säger föreningens ordförande Patrik Flisbäck, som också är kolonist på koloniträdgårdsföreningen Ådala, pittoreskt belägen vid Stångån.

Linköpings koloniträdgårdar startade 1908 på kommunens initiativ. Valla, det äldsta av stadens koloniområden, anlades då. De stugor som byggdes på Valla var enkla dagstugor, jämfört med stuglottsområdet Ådala som anlades under 1940-talet och som har större stugor.

Vi har aldrig tidigare fått så mycket samtal från Linköpingsbor som vill skaffa kolonilott.

– Patrik Flisbäck

Intresset för att ha en kolonilott är stort i Linköping och föreningen Linköpings koloniträdgårdar, som skulle vilja se fler koloniträdgårdsområden i staden, har gett förslag på ett område som skulle vara lämpligt och samtal med kommuntjänstemännen pågår.
– Vi har aldrig tidigare fått så mycket samtal från Linköpingsbor som vill skaffa kolonilott, berättar ordförande Patrik Flisbäck, och finns det någon mindre välskött kolonilott på ett område så ringer folk och hör sig för om det är möjligt att ta över den…

Foto Ulrika Flodin Furås

Koloniträdgårdsföreningen Linköpings koloniträdgårdar består av hela fyra koloniträdgårdsområden: Ullevi, Valla, Emmalund och Ådala. Tillsammans har områdena över 1 000 kolonilotter.

I föreningens styrelse sitter fyra representanter från vardera av de fyra områdena. Föreningen har en säsongsanställd trädgårdsmästare och tre sommarjobbare. På varje område finns områdesansvariga och på kansliet en halvtidsanställd kanslist.

Detta reportage går att läsa i sin helhet i tidningen Koloniträdgården nr. 1 2022

Fakta:
Linköpings koloniträdgårdar

Föreningen består av fyra områden: Ullevi, Valla, Emmalund och Ådala. Tillsammans har de över 1 000 kolonilotter.

I föreningens styrelse sitter fyra representanter från vardera av de fyra områdena.

Föreningen har en säsongsanställd trädgårdsmästare och tre sommarjobbare. På varje område finns områdesansvariga och på kansliet en halvtidsanställd kanslist.

Läs mer här!