Mandalen-1
Foto Ulrika Flodin Furås

Reportage Kolonisverige

Ny koloniträdgårdsförening i Mjölby

Måndalen är ett koloniträdgårdsområde som funnits länge, sedan 1940-talet, men koloniträdgårdsföreningen är ny, den bildades förra året. Måndalen består av odlingslotter där man har möjlighet att ha en liten dagstuga, eller växthus om man föredrar det.

När jag kommer till Måndalen, som bara ligger en kort promenad från centrum, är det fullt av liv på lotterna, det skördas, fixas, grejas och fejas. Men regnet hänger i luften och just när föreningens ordförande Ida Svensson och jag påbörjat vår rundvandring börjar det ösa ner. Vi tar vår tillflykt till föreningens lilla lokal, där styrelsen har sina möten. När regnet avtagit, vågar vi oss ut. 
– Vi bildade vår odlingsförening förra året, berättar Ida, tidigare hade vi enskilda avtal med kommunen, det var ganska krångligt och kommunen skötte inte Måndalen särskilt väl.

Det var inte helt lätt att få ihop en styrelse, men till sist lyckades vi, i dag är vi sju stycken inklusive suppleanter. Tre av våra medlemmar talar arabiska, vilket är toppenbra eftersom några av våra odlare inte förstår svenska så bra.

– Ida Svensson

Mjölby är, med sin närhet till Norrköping och Linköping, en attraktiv plats att bosätta sig på och därmed en växande kommun. Kolonisterna misstänkte att kommunen ville lägga ner området för att bygga bostäder. För att inte detta skulle hända, beslöt sig kolonisterna för att bilda en förening där Ida valdes till ordförande.

Ida berättar att de vände sig till Koloniträdgårdsförbundet för att få hjälp med bildandet av föreningen, stadgar, kontrakt, ordningsregler och avtal.
– Förbundets föreningsrådgivare Helena Westerling har varit ett fantastiskt stöd, hon har hjälpt oss med allt och hon har varit med på mötena med kommunen. Mjölby kommun hade också tidigare själva varit i kontakt med Helena för att sondera terrängen.

Foto Ulrika Flodin Furås

Stora delar av Måndalen låg för fäfot, många lotter var övervuxna och fyllda med ogräs. När föreningen tog över bestämde de sig för att börja röja upp och hitta odlare till ödelotterna.
– Nu är flera av dessa lotter rensade och fixade, på en del av de nya lotterna har det börjat odlas så smått. Vi har fått tio nya entusiastiska medlemmar, det är jätteroligt.
I dag har föreningen också ett tjugotal personer i intressekön. 

Området har drygt 50 lotter, en del är enkla på cirka 100 kvadrat, somliga är dubbellotter på omkring 200 kvadratmeter. Byggytan är max 15 kvadratmeter som kan fördelas på tre byggnader, varav en alltså kan vara ett växthus. En lott med stuga kostar cirka 10 000 kronor.

– Den här gemenskapen vi känner är viktig, att vi är en förening som tar hand om allt tillsammans. Åren med pandemi har också gjort våra odlingslotter mer betydelsefulla för många av våra medlemmar.

Detta reportage går att läsa i sin helhet i tidningen Koloniträdgården nr. 3 2022

Fakta:
Måndalens koloniförening

Området har cirka 50 odlingslotter på mellan 100-200 kvadratmeter, man får ha max tre byggnader på sammanlagt 15 kvadratmeter. Stugorna är dagstugor, det är alltså inte tillåtet att sova över i dem. En odlingslott med stuga kostar max 10 000 kronor. Föreningen har omkring 20 personer i sin intressekö.