Lätt om odling
Den stora mängden avfall, de så kallade soporna, är ett av det moderna samhällets stora miljöproblem som vi gemensamt måste lösa. I naturen finns inget avfall, allt cirkulerar i ett evigt kretslopp. Det går utmärkt att härma naturen och göra på samma sätt i trädgården genom att kompostera alla växtrester som blir över efter en säsongs odlande. En välskött kompost är trädgårdens hjärta där ogräsrens, skörderester och höstens löv omvandlas till näringsrik mylla. På samma sätt som vårt hjärta pumpar ut syrerikt blod i kroppen återgår kompostmyllan till jorden, växternas skafferi.
Att gödsel och urin från djur och människor men även kompost gör att det växer bättre är gammal kunskap men under lång tid har förlusten av växtnäring även ersatts av kemiskt framställt handelsgödsel. Växterna får kortsiktigt vad de behöver av de lättlösliga näringsämnena, men jorden utarmas på mullämnen och liv. Genom att använda kompost berikas jorden med ett myllrande mikroliv som hjälper växterna att ta upp livsviktig näring och dessutom tränger de undan skadliga organismer som gör växter sjuka.
Här kan du ladda ner faktabladet Lätt om odling nr 13 som inspirerar till mer kunskap om kompostering.
Vi lyfter bland annat information kring trädgårdsavfall, ytkompostering, köksavfall och ogräs.
Om du beskär många träd och buskar kan det vara praktiskt att införskaffa en kompostkvarn. En kompostkvarn mal eller skär sönder kvistar, smala grenar och blast. Du får ett poröst kompostmaterial lämpligt att ytkompostera, blanda med trädgårdsjorden eller varva med annat material i komposthögen. En kompostkvarn är förhållandevis dyr, vilket skall vägas mot fördelarna med att slippa köra bort riset och i stället få ett bra kompostmaterial. Varför inte köpa en gemensam i föreningen?