Lätt om odling

Nr 28 – Att lyckas med rosor

Rosor är en variationsrik växtgrupp med gamla anor, odlad och omtyckt av många. Tyvärr uppskattas den även av en rad olika skadegörare. Med goda växtbetingelser kan man förebygga en del problem. Blir det ändå svåra angrepp varje år, byt mot en friskare sort.

Rosen, den kanske mest älskade av prydnadsväxter, har odlats av människan i nästan 5 000 år. Den uppskattades tidigt för sin förnämliga doft och användes till framställning av rosenolja, rosenvatten och läkemedel. Allra äldst anses den kinesiska roskulturen vara, men rosor har odlats mycket länge även i Persien och Grekland. Till Norden kom rosen i slutet av 1100-talet.

Odlingstips ur Lätt om odling nr 28

Ladda ner faktablad

Här kan du ladda ner faktabladet Lätt om odling nr 28 som kan inspirera till kunskap.

Vi lyfter tips kring läge, jord, planering, gödsling och beskärning av rosor.

Skadegörare på rosor

Det är tyvärr ganska vanligt med olika angrepp på rosor. När det gäller svampsjukdomar är det stor skillnad mellan sorternas mottaglighet. Satsa på en frisk sort om du får stora problem. Goda växtbetingelser, luftig växtplats och måttligt med kvävegödsel förebygger svampangrepp. Vanliga svampsjukdomar är mjöldagg (vit mjölig beläggning), svartfläcksjuka (svartbruna fläckar på bladen) och rost (orangeröda prickar på bladen). Smittan övervintrar i skott, knoppar och blad. Vattna vid torka, ge extra kalium, samla ihop och för bort sjuka blad, kupa ordentligt på hösten och beskär hårt på våren. Spruta med svavel vid tiden för knoppsprickning. Mot mjöldagg kan man även använda bikarbonatlösning (1 %) med tillsats av rapsolja (1 %) eller något växtvårdsmedel. Rosrost är särskilt besvärlig att bekämpa. Många skadeinsekter dyker upp i maj-juni, undersök därför plantorna omsorgsfullt.

Dela blogginlägget
Nr 28 – Att lyckas med rosor
På vår webbplats använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Läs mer här