Lätt om odling

Nr 52 – Gör egen växtnäring

Genom att utgå utifrån de resurser som finns på kolonilotten kan du enkelt göra egen växtnäring. Billigt, miljövänligt och fritt från rester av ogräsmedel (pyralider) som används inom lantbruket.

Som tur är så är det inte så svårt att göra egen flytande växtnäring. Alla växter går att använda och tillvägagångsättet är detsamma. Samla ihop gröna blad från växter i din närhet och blötlägg dem i en tunna. Det är inte så viktigt med exakta proportioner men 1 kg grönt till 10 liter vatten är ett bra riktmärke.

Eftersom näringsinnehållet varierar mellan olika växtmaterial är det alltid bra att ge odlingarna lite extra näring genom att täcka bäddarna med gräsklipp eller annat grönt under sommaren. Gröna blad och gräsklipp förmultnar snabbt. Täckningen är rikt på kväve och andra näringsämnen som snabbt blir tillgängligt för växterna. Dessutom hjälper täcket till att hålla jorden fuktig och hindrar ogräsfrön från att gro.

Odlingstips ur Lätt om odling nr 52

Ladda ner faktablad

Här kan du ladda ner faktabladet Lätt om odling nr 52 – Gör egen växtnäring som inspirerar till mer kunskap.

Vi berättar hur du går praktiskt går tillväga och vilka växter som är extra bra att tillverka växtnäring av. Dessutom tipsar vi om andra metoder, ämnen och näringsrika blandningar som dina odlingar mår bra av.

Ogräsmedel pyralider i växtnäring

De senaste åren har en stor skandal uppdagats. Det har visat sig att rester av kemiska ogräsmedel (pyralider) hittats i flytande ekologiska gödselmedel. Även en del hönsgödsel, kogödsel och hästgödsel har visat sig innehålla rester av bekämpningsmedlen. Pyralider hamnar i gödseln efter att djuren ätit kontaminerad foder. Ämnet bryts ner mycket långsamt och det behövs bara mycket små mängder för att känsliga växter ska skadas.

Du kan enkelt testa om jord eller stallgödsel innehåller pyralid. Så några ärtor i en kruka med den jord som du vill testa. Efter bara några veckor, när plantorna vuxit till sig, kan skador upptäckas i form av missbildade blad om jorden innehåller pyralider.

Om du vill testa stallgödsel kan du sedan ge ärtplantorna lite stallgödsel uppblandat med vatten. Efter ytterligare någon vecka ser du om gödseln fått de senaste bladen att deformeras.

Jord och gödsel som innehåller pyralider bör inte spridas i trädgården eller i naturen. Hantera som riskavfall och följ kommunens anvisningar om hur du bör agera.

 

Dela blogginlägget
Nr 52 – Gör egen växtnäring
På vår webbplats använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Läs mer här