Du behöver inte kunna allt om odling eller föreningsarbete som kolonist – det går att lära sig på vägen. Vi erbjuder regelbundet kurser för våra medlemsföreningar. Utöver mer traditionella styrelsekurser ordnar vi webbinarier om odling varje vår och höst. Vi stöttar och inspirerar också till studiecirklar och annan kunskapsutveckling.
Kunskap om odling och hur vi tillsammans driver en förening är grunden till ett roligt koloniliv. Vår studiverksamhet genomförs främst regionalt och lokalt med stöd från kansli och Studiefrämjandet. Vill du gå en kurs, kontakta din förening och region och framför ditt önskemål.
Regioner och föreningar kan även söka bidrag för egna utbildningsaktiviteter inom odling och föreningsarbete via kansliet. Ansökan görs varje höst för aktiviteter under kommande säsong.
Innehåll: Att aktivt arbeta för en bra miljö är en viktig del i vår verksamhet. Genom vår miljödiplomering hjälper vi till att utbilda i miljö- och hållbarhetsarbetet.
Till vem: Hela föreningen involveras, alla kolonister.
Kursledare: Regional miljöambassadör med stöd från kansliet.
Var: Lokalt i föreningen.
Innehåll: Den här kursen fokuserar på det i styrelsearbetet som är specifikt för koloniföreningar.
Till vem: Valda eller blivande förtroendevalda.
Kursledare: Personal från kansliet.
Var: På plats i region samt digitalt.
Innehåll: Kursen handlar om styrelsens olika roller och styrelsearbetet under året. Den leds av kolonister som utbildats till handledare av oss och av Studiefrämjandet. Den kan även genomföras som kurs eller studiecirkel.
Till vem: Valda eller blivande förtroendevalda.
Kursledare: Utbildad kolonist med lång erfarenhet av styrelsearbete brukar vara cirkelledare.
Var: På plats i region.
Innehåll: Genomgång av regler, ansvar och förutsättningar för kassörsuppdraget i en ideell förening. Kassörens roll, uppgifter och ansvar, budget, grundläggande bokföring, bokslut.
Till vem: Valda eller blivande kassörer.
Kursledare: Varierar
Var: Digitalt och regionalt.
Innehåll: En bra valberedning ger en bra styrelse, som ger en bra koloniförening. Vi går igenom valberedningens uppgifter och tipsar om hur man kan lägga upp sitt arbete på ett bra sätt.
Till vem: Vald eller blivande valberedning.
Kursledare: Varierar
Var: Digitalt och regionalt.
På Studiefrämjandets lokalkontor finns verksamhetsutvecklare som tillsammans med regionen kan hjälpa er med studieverksamheten i föreningen. Det finns många aktuella studiematerial om bl.a. jord, dammar och om att samla fröer från vilda växter.
Det är enkelt att starta en studiecirkel. Som ledare får du en rolig ledarutbildning, helt kostnadsfritt. Ni kan oftast låna lokal för era träffar och få en del administrativ hjälp. Och vill ni anordna en föreläsning eller kurs så kan Studiefrämjandet hjälpa till med marknadsföring, anmälningar, lokal eller digitala hjälpmedel.
14 skyltar som kan sättas upp i föreningen för att sprida kunskap om biologisk mångfald.
Illustrationer av Mia Hillerhag
Lätt om odling består av 56 faktablad och texterna är skrivna av erfarna trädgårdsrådgivare. Ett tips kan vara att välja ut 5 och göra en tematräff utifrån dessa.
Studiefrämjandet har flera egna färdiga studieplaner om odling och miljö. Vi rekommenderar följande, några har vi varit med och tagit fram.