Torpa-1
Foto Ulrika Flodin Furås

Reportage Kolonisverige

Det är på Torpa det händer

Det är fest på Torpakolonin i Göteborg. Området fyller 90 år och det firas helgen lång. I föreningens paviljong repas det inför kvällens konsert. Över hela området ljuder Nationalteaterns Hanna från Arlöv. På Torpa är en hel del kolonister även musiker…

Faktum är att Torpa är full av konstnärliga uttryck, infall och idéer. Nära föreningshuset (som ligger vid sidan av paviljongen där det repas musik) finns en underbar snickrad modell som föreställer en av stugorna på området. Bredvid den lilla stugan står Ivar, som ska visa mig runt på området tillsammans med Pia Sjöberg. Ivar vill framförallt visa Torpakolonins höns.

Förra året hade Johanna och Per ett mikrobryggeri i källaren, mycket muntert, deras öl var fantastiskt god

– Pia Sjöberg

Vi påbörjar vår promenad över en stor, sluttande gräsmatta. På vänster sida syns Östra sjukhuset, som är en del av Sahlgrenska sjukhuset och som också inrymmer barnsjukhuset Drottning Silvias sjukhus. På Torpakolonin har man tänkt på sin granne sjukhuset och nedanför paviljongen har kolonisterna anlagt sittplatser nästan som i en skyddande berså där sjukhusets personal kan äta sin medhavda lunch eller bara vila, och där föräldrar och barn kan vara tillsammans en stund utanför sjukhusmiljön.
– Det är mycket uppskattat, det är vår trädgårdsgrupp som har hand om denna plats, det är också trädgårdsgruppen som anlagt dammen där borta, säger Pia och visar dammen på andra sidan gräsmattan, Jag var med och startade trädgårdsgruppen ihop med tio andra kolonister 2008 och jag är med i den fortfarande.

Foto Ulrika Flodin Furås

Längst bort på gräsmattan pågår en akrobatiklektion, också det en del av jubilerandet.
– Några kolonister hos oss är akrobater, så det anordnas lektioner i akrobatik, säger Pia, roligt, eller hur. Det händer mycket här på Torpa.

De repande musikerna har nu kommit in på Livet är en fest. Pia och Paula nynnar med.
– Det har alltid funnits musiker på Torpa, på 1930-1940-talen så repade musikerna som spelade på Liseberg här ute i krokarna, så småningom började de repetera på vår dansbana.

I föreningshuset hänger en innehållsrik utställning om Torpas historia med många fina detaljer. Ute på trappan sitter kolonister Monika Johansson med sin kompis Astrid Bayland, som är improvisatör och som snart ska hålla en kurs i improvisation som en del av firandet.

Vi vandrar vidare längs grusgångarna och stannar vid en imponerande rabatt som går i gult. Även denna är trädgårdsgruppens verk. Det är fullt av surrande bin och humlor och fladdrande fjärilar som flyger mellan sommarblommor som solros och perenner som praktrudbeckia. Musiken från paviljongen har tystnat, musikerna tar igen sig och laddar inför kvällen.

Detta reportage går att läsa i sin helhet i tidningen Koloniträdgården nr. 2 2022

Fakta:
Torpakolonin

Torpakolonin anlades 1931 av Föreningen Göteborgs Koloniträdgårdar (FGK). Lotterna lottades ut bland de som var intresserade av att ha en kolonilott. Till en början var kolonisterna främst arbetare. Torpa hade 186 lotter. Det fanns mataffär, dansbana, musikpaviljong, telefonkiosk och en kiosk på området. Torpa hade många musiker på området och de bildade en egen musikorkester och föreningen ordnade danskvällar dit göteborgarna gärna begav sig. Torpa har 126 stuglotter. 

Läs mer här!

Torpakolonin i Göteborg
På vår webbplats använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Läs mer här