Torslanda-1
Foto Ulrika Flodin Furås

Reportage Kolonisverige

Torslanda Havsbadskoloni

Tänk er kolonilotter vid havsbandet, att kunna vira in sig i frottébadrocken en lite krispig junimorgon, att sedan försiktigt stänga den gnisslande kolonilottsgrinden och gå ner till badstranden för att ta ett dopp i det salta havet. Sen, tillbaka på kolonilotten dricka morgonkaffet på förstukvisten, blicka ut över den dignande grönsaksodlingen. Det bästa av två världar liksom, salta bad och odling.

Torslanda havsbadskoloni, onekligen ett fantasieggande namn och under flera år har jag också velat besöka havsbadskolonin. När jag äntligen kommer dit är det augusti, vädret är fint, men någonstans däruppe i det blå ruvar regnmolnen i väntan på sin entré. Olle Hagberg är ordförande i föreningen och bor sommartid här med sin familj, 
– Vi fyller 98 år i år. Det var 1924 som kolonisterna började bygga sina stugor. Det mesta av materialet, brädor och plankor, kom från den stora Göteborgsutställningen 1923, eller från gamla emballagelådor för T-Fordar.

Jag gillar att vi umgås över generationsgränserna här, våra olika åldrar spelar liksom ingen roll.

– Olle Hagberg

Stugorna här är lite större än på de flesta andra koloniträdgårdsområden, kanske påminner det bitvis en smula om ett sommarstugeområde, men man ska inte låta skenet bedra, koloniföreningslivet är starkt här.
– Ungefär två tredjedelar av vårt område är gemensamma allmänningar och mycket av det är naturområden som vi sköter om, förklarar Olle när vi vandrar runt på grusvägarna, vi städar längs kustbandet och håller vårdar naturen, håller stigarna öppna.

På vägen till föreningshuset stannar vi till vid en stor rugge med vild sparris, vilken lyx att ha sådana på sitt koloniområde! Föreningshuset är stort och nyrenoverat. I en liten byggnad bredvid står en gammal traktor, föreningens klenod Grålle från 1949. Traktorn används fortfarande, bland annat av Sopgänget som sköter områdets sophantering. Vid föreningshuset ligger också en tennisbana där inte bara kolonister utan även kringboende är välkomna att spela tennis.

Foto Ulrika Flodin Furås

På kolonilotten bjuder Olle och Emma på saft gjord på älggräs, som det växer mycket av i krokarna. Deras stuga är en originalstuga från 1924 med en vacker glasveranda. På lotten finns flera konstfärdigt gjorda snickerier av drivved. Olle gillar att snickra och har också byggt en lekstuga till barnen, också den av grånad drivved. Han har också förfärdigat ett utekök med en fiffig stekhäll som man kan tillaga nyskördade grönsaker direkt på.
– En stekhäll från Mora, helt suverän och lätt att använda, säger Olle, vår elvaåring steker pannkakor till syskonen och kompisarna på den.

Rådjurssäkert inhägnat finns den dignande köksträdgården, fylld med sparris, mangold, purjolök och en massa annat. Det är framförallt Emma som sköter om odlingarna.
– Jag har varit smått besatt av odling de senaste tio åren, säger hon, jag tycker att det är så vansinnigt roligt att odla och skörda.

De berättar att odlingsintresset är på stadig frammarsch i området. På 1980-1990-talen skaffade sig folk kolonistuga här mest för att få vara nära naturen, nu är det odlingen som gäller, fast kärleken till naturen finns där också, så klart. Till klipporna och strandängarna. Några av lotterna har dock begränsade odlingsmöjligheter eftersom de främst består av klipphällar.

Detta reportage går att läsa i sin helhet i tidningen Koloniträdgården nr. 4 2022

Fakta:
Torslanda havsbadskoloni

Här finns 120 kolonilotter vars stugor får vara 60 kvadratmeter stora. Till det får man också ha en byggnad på 25 kvadratmeter. Området anlades 1924 och det var främst hamnarbetare som kolonister här. De byggde sina stugor av begagnat virke från Göteborgsutställningen och gamla billådor. I dag kan en stuga här krypa upp mot två miljoner. Två tredjedelar av området är allmänningar som klippor och strandängar. Dessa sköts av kolonisterna.

Läs mer här!