Lätt om odling
Jordgubbar, hallon, krusbär, svarta och röda vinbär är alla lättodlade trädgårdsdelikatesser och självklara inslag i våra trädgårdar.
JORDGUBBAR är nog de bär som mest av alla förknippasmed sommaren. De är rika på järn och C-vitamin.
HALLON, sensommarens delikatessbär, är en flerårig halvbuske. Varje skott i sig är två- årigt. Det finns också plantor med ettåriga skott, så kallade hösthallon, som ger skott och skörd samma år. De mognar i augusti– september.
BJÖRNBÄR är en nära släkting till hallonet men med ett mer slingrande växtsätt och besvärligare att hantera med sina hakformade taggar. Men det finns också taggfria sorter.
KRUSBÄR var mycket populärt i slutet av 1800-talet i hela Europa. Men den amerikanska krusbärsmjöldaggens framfart i odling ledde till att antalet sorter snabbt minskade. I gamla trädgårdar kan man ibland hitta äldre sorter, som det kan vara värt att göra nya buskar av. Svarta vinbär är mycket rika på C-vitamin. Den som är osäker på om en kal buske är svarta eller röda vinbär kan skrapa på barken och känna dess särpräglade doft. Svarta vinbär växer fortfarande vilda (”tistron”) på många platser i Sverige. Unga skott är ljusbruna, äldre mörkare. Buskarna börjar växa tidigt och är en av de första att grönska på våren. Blomknopparna bildas på både ettåriga skott och äldre fruktved.
RÖDA VINBÄR är inte lika C-vitaminrika som svarta vinbär. De har ett relativt upprätt växtsätt med kraftiga styva grenar. De flesta blomknoppar finns på grenar som är mellan två och fem år.
VITA VINBÄR kommer från en mutation, d v s en förändring i arvsmassan hos röda vinbär. KRUSVINBÄR är en korsning mellan krusbär och svarta vinbär. Busken blir upp till 2 m hög. Kan odlas som spaljé. Mognar i juli–augusti. Krusvinbär tycks varken angripas av mjöldagg eller vinbärsgallkvalster. Aromen är fin och bären är rika på C-vitamin. Krusbär, svarta och röda vinbär är vanligast som buskar men de odlas även som häck, spaljerade eller på stam.
Här kan du ladda ner faktabladet Lätt om odling nr. 23 som inspirerar till kunskap.
Från jordgubbsplantor är det lätt att ta egna revor för att få nya plantor. Låt revan rota sig i landet, gräv sedan upp den och plantera om. Man kan också ta revan när bara rotanlagen syns och sticka den i en kruka eller en särskild plantbädd där den får rota sig tills det är dags för utplantering.
Det är mycket lätt att föröka vinbär med sticklingar eller genom nedläggning. Svårare är det att föröka krusbär. Säkrast är att göra det med avläggare. Lägg grenar mot marken på våren och håll dem kvar med en klyka. Från knopparna utvecklas rötter och rotskott. De täcks med ca 10 cm jord när de är ca 15 cm långa. Skär av de rotade skotten från moderplantan på hösten. Beskär och plantera. Man kan också ta örtartade sticklingar på sommaren, sätta i krukor med sandblandad jord, täcka med plast eller fiberduk och låta dem stå skyddat utomhus över vintern. Krusvinbär är lätta att föröka med sticklingar.