Tomatodlarna Koloniträdgårdsförbundet
Foto Ulrika Flodin Furås

Reportage Kolonisverige

Tomatodlarna i Södra Årstalunden

Kenneth Nilsson, kolonist i Södra Årstalundens koloniträdgårdsförening i Stockholm har utvecklat en alldeles egen yteffektiv tomatodlingsmetod – Kenneths tomatpålar. Hans entusiasm för tomatodling har spridit sig i koloniföreningen.

Numer ordnas även tomatprovning sommartid. Bakom den står Stefan Strandberg, även han tomatentusiast.
– Jag och min sambo Hjalmar blev kolonister här och fick en odlingslott 2016, året efter blev vi erbjudna en stuglott, berättar Stefan, och här har vi varit sedan dess…

Lotten, som har en vidunderlig utsikt över Årstaviken, är förmodligen Sveriges brantaste. Tomatplantor och dahlior balanserar på kanten till ett stup rakt ner. Det mesta av lotten är lodrät, och smala stentrappor klamrar sig fast vid berget. Överallt där det går odlas det, främst tomater och dahlior.
– När vi tog över lotten fanns här bara en övervuxen pallkrage. Vi började genast rensa och terrassera lotten.

Tomatprovningen är väldigt uppskattad och det ger mig massor av energi!

– Stefan Strandberg

Invid den gula stugan, just innan lotten börjar stupa, finns en plan stump gräsmatta med en sittplats. Det är här Södra Årstalundens tomatprovning äger rum varje sommar sedan ett par år tillbaka. Stefan berättar vidare;
– År två så förodlade jag de tio favoriterna från förra året och 15 nya sorter – utmanarna… 
– Sorten Chilega är en favorit, inflikar Kenneth, första året vann den, men i år blev den nedpetad till andra plats av utmanaren Rapunzel, som också har en fantastisk smak.
Rapunzel skulle egentligen inte varit med på provningen, det är en F1, alltså en hybrid, och fick vara med på ett hörn, fastän startordningen egentligen var satt…

Foto Ulrika Flodin Furås

Nu har Abdullah kommit till sin kolonilott ett stycke längre bort, och vi går över till honom. Lotten ligger i en slänt, nästan helt i skugga. Men där växer enorma mängder tomater på plantor som strävar sig högt, högt upp. Odlingen är minst sagt imponerande.
– Jag odlar tomater för första gången, förklarar Abdullah, jag ville prova och fick tre sorter av Kenneth.
– Ja, tre av mina absoluta favoriter, jag tänkte att de var lagom att börja med första året som tomatodlare… men det här… säger Kenneth, slår det mesta!

Detta reportage går att läsa i sin helhet i tidningen Koloniträdgården nr. 1 2022

Tomatodlarna i Södra Årstalunden, Stockholm
På vår webbplats använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Läs mer här