En del av framtidens stadsutveckling

I takt med att våra städer växer blir grönområden allt viktigare för både människor och miljö.

Koloniområden är mer än bara odlingsplatser, de bidrar till biologisk mångfald, stärker den sociala sammanhållningen och skapar naturliga klimatanpassningar i stadsmiljön.

Här utforskar vi hur odlingsytor kan vara en självklar del av framtidens hållbara städer. 

Framgångsrika exempel på koloniområden i stadsutveckling

Flera svenska städer har redan visat vägen genom att integrera koloniområden i sin stadsplanering. Dessa projekt har inte bara bidragit till grönare och mer levande stadsdelar, utan även skapat nya möjligheter för social hållbarhet och lokalt engagemang. Här kan du ta del av inspirerande exempel från kommuner som har lyckats bevara och utveckla sina odlingsområden. 

Stockholm:

Malmö/Lund: 

Göteborg:

Varför odling ska vara en självklar del av stadsplanering

Gröna ytor i städer har en bevisad positiv inverkan på både miljö och folkhälsa. Forskning visare att stadsnära odling kan minska klimatpåverkan och förbättra den psykiska hälsan. (ska vi lägga in något med livsmedelsförsörjning här???). Här hittar du aktuell forskning och statistik som visar varför koloniområden är en viktig del av framtidens stadsutveckling. (ta fram forskningsrapporter och lyft fram statistik) Fråga om godkännande…… Kan vi ta fram en egen rapport – Koloniområden och hållbar stadsutveckling. 

Så kan din kommun integrerar koloniområden

Hur kan din kommun säkerställa att koloniområden blir en naturlig del av stadsutvecklingen? HÄr har vi samlat konkreta policyförslag, checklista och samverkansmodeller för att hjälpa dig som beslutsfattre, stadsplanerare och fastighetsägare att skydda, utveckla och skapa fler odlingsytor i våra städer. 

I kampen mot klimatförändringarna är naturen vår främsta resurs. Våra städer behöver ökad tillgång till biologisk mångfald, naturlig vattenavrinning och olika ekosystemtjänster.

Bli en del av framtidens hållbara städer

Är du politiker, stadsplanerar vi hjälper dig!

Vill du starta en koloniförening? Lär dig hur!

Följ vårt arbete för en grönare stad på LinkedIn.