Huvudbild Lätt om odling

Foto: 1917 hungersnöd och potatiskravaller, Stockholms stadsmuseum

Webinarium

Beredskap på kolonilotten

Våra koloniträdgårdar är en viktig del av staden och har spelat en avgörande roll för matberedskapen under historiska kriser. I juni 1917 var Sverige bara timmar från en revolution. Det rådde hungersnöd och potatiskravaller, storstädernas invånare svalt och var förbannade. Stockholms koloniförening skapade potatislotter för att Stockholmarna skulle få mat. Koloniföreningens bägge Annor, Lindhagen och Åbergsson, spelade en central roll i detta arbete. Även under andra världskrigets beredskap var koloniträdgårdarna centrala i matförsörjningen.

Vecka 39 2024 arrangerades beredskapsveckan i flera svenska kommuner under temat ”Sätt igång” på initiativ från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Vi på Koloniträdgårdsförbundet vill att fler ska reflektera över lotternas betydelse och hur vi kan stärka vår beredskap genom att odla själva. Vilken roll spelar det egna odlandet för framtidens livsmedelsberedskap och vad kan vi lära från historien?

Läs mer om Beredskapsveckan på MSB >>

Föreläsare: Ulrika Flodin Furås, chefredaktör för Koloniträdgården, föreläsare och författare till flera böcker om stadsodling, inkl Stadsodlingens historia.

Se webbinariet i efterhand.

Dela blogginlägget