Bjorkhagen-1
Foto Ulrika Flodin Furås

Reportage Kolonisverige

Björkhagens nya odlingslotter

I en sänka mellan bostadshusen i Stockholmsförorten Björkhagen ligger ett odlingslottsområde med samma namn, Björkhagens fritidsträdgårdar. Här har något ovanligt i kolonisammanhang ägt rum – föreningen har utökats och fått nya lotter.

– Det är helt fantastiskt, säger Nina Bertilsson, som är en av Björkhagenkolonisterna som engagerat sig i frågan, fem nya lotter.
Tillsammans med Inger Nilsson och Patrik Rodin ses vi i kvällningen utanför föreningsstugan och tar en promenad i området. Vårt mål är de fem nya lotterna som ligger vid en allmänning som kolonisterna sköter om och som används av allmänheten för sådant som picknickar, kubb och solbad.

Det är ett härligt ställe med god stämning, det är många som promenerar igenom våra gångar och som stannar och morsar, byter några ord.

– Patrik Rodin

Fast de som picknickar här är inte ensamma, allmänningen besöks också av andra, och inte vilka som helst, utan av rådjur. Många rådjur som i klassisk rådjursstil spatserar runt och mumsar på löv och blommor utan att bekomma sig av människor. De är ju stadsrådjur och har siktet inriktat på odlingslotterna, så klart. De drömmer om gott som finns där, innanför höga staket, ja, du läste rätt. Björkhagen är en av få föreningar som har tillåtelse att hägna in sina lotter för att skydda dem från rådjur.
-Det är verkligen galet mycket rådjur här, konstaterar Inger.

Kanske beror det på det naturreservat som angränsar till odlingslotterna och allmänningen.

Foto Ulrika Flodin Furås

Även de nya lotterna har stängsel, som dessutom bekostats av staden, något föreningen är tacksam över. Grindarna har dock de nya kolonisterna bekostat själva.
– Föreningen bildades 1987, berättar Inger, då fanns här 39 lotter som var ganska stora. För att möta intresset har många lotter senare delats upp, så i dag har vi 75 lotter, inklusive de nya. En lott är på mellan 50-140 kvadratmeter.
– Ja, vi har ungefär 120 personer i vår intressekö, och genom att dela upp lotterna så får fler möjlighet att odla, vilket känns bra, säger Nina, som sitter i föreningens styrelse.

Föreningen ville göra det möjligt för fler av de köande att få börja odla och tänkte att nya lotter längs den del av området som vätter mot allmänningen var en bra idé.
– Vår dåvarande ordförande Emma Nordgren är landskapsarkitekt och det var till stor hjälp när vi presenterade vårt förslag för stadsdelsförvaltning.

Och stadsdelsförvaltningen var med på noterna, idén om nya lotter rymdes inom den gällande stadsplanen så hela processen gick fort.

Detta reportage går att läsa i sin helhet i tidningen Koloniträdgården nr. 2 2023

Fakta:
Björkhagens fritidsträdgårdar

Björkhagens fritidsträdgårdar har 75 odlingslotter på mellan 50-140 kvadratmeter. För att skydda sig från rådjur är lotterna inhägnade med höga staket av modell fårstängsel. 

Björkhagen var ett de första koloniträdgårdsföreningarna som miljödiplomerades och det första som fick internationella koloniträdgårdsförbundets diplom för sitt miljöarbete år 2008. Föreningen var också den första som miljödiplomerades på guldnivå.

Läs mer här! 

Björkhagens nya odlingslotter i Stockholm
På vår webbplats använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Läs mer här