849B28~1
Foto Ulrika Flodin Furås

Reportage Kolonisverige

Lustträdgården i Skäris

Omgiven av Sätraskogens höga träd, ett litet stycke från Skärholmens centrum ligger Skärholmens fritidsträdgårdsförening med sina välskötta odlingslotter.

Längs Abdulrahmans lott växer en bred häck av bondbönor som ger de andra grönskasbäddarna en fin inramning.
– Det kan vara blåsigt här ibland och då skyddar bondbönorna och skapar ett bra mikroklimat, säger han nöjt. Bondbönorna sås på samma ställe år efter år.
– Jag gödslar med mängder av hästgödsel varje vår, 25 skottkärror går det åt. Jag blandar den med komposten och sprider ut. Det är den enda jordförbättringen jag använder, förklarar Abdulrahman, på hösten gräver jag om i grönsakslanden. Förutom bondbönor odlar han bland annat squash, portlak, bladselleri och matlök.
– Vi fryser in och är självförsörjande på de flesta grönsakerna som vi använder i matlagningen. Som mangold och squash som vi använder när vi gör dolmar.

Vad skulle jag göra om jag inte hade min kolonilott. Sitta hemma i lägenheten och äta en massa mediciner? Arbetet med odlingen håller mig frisk.

– Abdulrahman Galali

Lite längre bort håller Anil Kaan på att plocka hallon tillsammans med sina föräldrar.
– Jag växte upp här, säger han, min faster hade lott här, hon har den fortfarande. Vi brukade vara här hela somrarna och det är nog därifrån jag fått mitt intresse för odling. Just nu är jag medodlare men jag hoppas på en egen lott här snart.

Foto Ulrika Flodin Furås

Fastern Senay Kaan kommer gåendes på väg till sin lott, vi slår följe med henne dit. Hon har något att visa, sina höns. När de får syn på Senay börjar de att kackla förtjust. Hon släpper ut dem ur hönsgården så att de har möjlighet att ströva fritt på lotten, men de håller sig fortfarande nära
hönsgården.
– Jag har höns och jag har bin, jag älskar ljudet av dem. Jag har en favoritplats som ligger mitt emellan hönsgården och bikuporna. Vi ville ha det lite lantligt här, förklarar hon, min bästa kopp kaffe är när jag sitter just där vid nio halv tio på kvällen.

Detta reportage går att läsa i sin helhet i tidningen Koloniträdgården nr. 3 2023

Fakta:
Skärholmens fritidsträdgårdsförening 

Skärholmens fritidsträdgårdsförening bildades 1973 och har knappt 120 odlingslotter. Egentligen är det tre områden som ligger i anslutning till varandra. I det mellersta området ligger föreningshuset. Området ligger i Sätraskogens naturreservat.

Lustträdgården i Skärholmen, Stockholm
På vår webbplats använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Läs mer här