Lätt om odling
Sniglar och snäckor är bland de vanligaste skadedjuren i våra trädgårdar. De kan göra mycket stor skada på småplantor, köksväxter och bär om de får härja fritt. Men är man ute i tid finns det metoder att hålla antalet på en nivå som är hanterlig. Sniglar och snäckor är också nyttiga djur som har sina uppgifter att fylla i trädgården, även om det kan vara svårt att inse när man finner dem i salladen på middagsbordet.
Olika arter
Vinbergssnäckan är den största arten i Sverige. Det gråvita skalet kan bli 35-40 mm brett och 30 mm högt.
Betydligt vanligare är den lilla trädgårdssnäckan vars skal blir 20 mm brett och 16-17 mm högt.
Åkersnigeln är vanligast och den som totalt sett gör störst skada i trädgårdarna. Den är ljust grå till gulgrå i färgen och blir sällan längre än 4-5 cm lång, oftast betydligt mindre.
Pantersnigeln är en närbesläktad men inte lika vanlig art som är tydligt gråspräcklig och betydligt större än åkersnigeln.
Spanska skogssnigeln, alias “mördarsnigeln”, som troligtvis fördes in till Sverige med växtmaterial någon gång på 70-talet, är lokalt den allvarligaste skadegöraren
bland sniglarna,
Här kan du ladda ner faktabladet Lätt om odling nr. 33 som inspirerar till kunskap.
Trots alla snigelätande vänner i naturen kan det behövas mänskliga insatser för att minska antalet sniglar. Om de inte är alltför många är det bara att plocka dem från växterna på kvällen eller tidigt på morgonen.
En metod är att skära eller klippa av huvudet direkt på plats. Man kan även sätta ut fällor som sniglarna fångas i. Sniglarna gömmer sig nämligen gärna under stora blad, t ex rabarber eller under plankor, papp och liknande under dagen. Vittja fällorna varje dag.
Väl beprövat är också att sätta ut skålar med öl i marknivå som sniglarna kryper ner i och drunknar. Gräv ner skålen i marken, men låt ovankanten sticka upp ett par cm så att inte jordlöpare och andra nyttodjur trillar i. Av gamla sirapsflaskor kan man göra en enkel fälla. Skär av flaskan en bit nedanför mynningen, stick öppningen inåt i flaskan och tejpa fast. Häll i lite öl och placera flaskan bland växterna, lite snett nedgrävd i jorden. Vittja flaskan genom att lossa lätt på tejpen.
I handeln finns en speciell snigelfälla med lockbete som dessutom ska fyllas med öl. Man kan också pröva att strö tjocka strängar av släckt kalk (Ca(OH)2), aska, granbarr
eller sågspån runt trädgårdslandet som sniglarna måste krypa igenom. Nackdelen är att dessa barriärer måste förnyas efter regn.
Dyrbara och ömtåliga växter vill man skydda lite extra. Runt dessa kan man sätta upp ett “snigelstaket” av böjd zink- eller kopparplåt som djuren inte kan krypa över. Plåten ska vara 0,8 mm tjock och 40 cm hög samt vara nedgrävd till hälften och överkanten ska vara dubbelt böjd.
Dubbla eltrådar med svagström fastsatta på en träram eller liknande kan också stoppa sniglarnas framfart.
Järnfosfat är ett förhållandevis miljövänligt ämne som nu finns som snigelbekämpning. Sniglarna äter detta och tappar aptiten. Det ska inte skada andra organismer i jorden.