Lätt om odling

Nr 39 Hallon – om odling, sorter och sjukdomar

Hallon hör till de vanligaste växterna i våra trädgårdar och brukar ge goda skördar av välsmakande bär i många år. Det kan vara bra att förnya riktigt gamla planteringar med nya sorter som är mer motståndskraftiga mot hallonskottsjukan och virusangrepp, de vanligaste problemen i äldre hallonplanteringar. Med bra sorter, lämplig skötsel och friska plantor är hallonhäcken till stor glädje.

Hallon vill ha näring och vatten

Välj en solig plats med näringsrik mullrik jord till din hallonhäck. Förbered jorden genom att gräva ner förmultnad kompost och stallgödsel. Upphöjda bäddar ger varmare jord och därmed snabbare tillväxt och tidigare skörd. Hallon trivs inte i kalkhaltig jord, för höga pHvärden kan leda till järn- och manganbrist, med regelbundet gulflammiga blad, men det är inte så vanligt när de odlas med stora mängder kompost och stallgödsel. Sätt de nya plantorna grunt inte djupare än de stod i krukan, och med 40 cm mellanrum. Tillskott av kväve kan ges i form av, hönsgödsel, guldvatten (urin), gröngödsling som gräsklipp och annan grönmassa under växtsäsongen. För att utvecklas väl behöver hallonen vattnas vid torka.

Odlingstips ur Lätt om odling nr 39

Ladda ner faktablad

Här kan du ladda ner faktabladet Lätt om odling nr. 39 som inspirerar till kunskap.

Hösthallon värda att pröva

Det finns även flera sorter av hösthallon, som kan vara värda att pröva. De har fördelen att de blommar och sätter bär på årsskotten. På hösten skär man ned busken helt och slipper därmed även problemet med hallonskottsjuka. Hösthallonen blir inte så höga, utan växer som en meterhög buske. Bären mognar på hösten, med risk för att de inte hinner mogna innan frosten kommer. Därför bör buskarna stå varmt, gärna en bit framför en solig husvägg (ungefär som björnbär). I norra delarna av landet måste hösthallon odlas i växthus eller växttunnel för att hinna mogna. Genom att inte klippa ner alla skotten på hösten utan spara några som bara kortas in kan man få dem att skjuta sidoskott som blommar och bär frukt tidigare. På så sätt förlängs säsongen, först en skörd på tvåårsskotten och en andra skörd på årets skott.

Dela blogginlägget