Lätt om odling
Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol… så sjunger vi i visan men dessa blommor blir alltmer sällsynta i vår natur. Fjäril’n vingad syns på Haga… men inte lika ofta och inte lika många som förr.
Naturliga betesmarker, slåtterängar, hagmarker och dikesrenar har minskat kraftigt genom effektivisering av jordbruket. Gamla sorter av våra kulturväxter håller också på att försvinna. Att bevara en biologisk mångfald handlar om att skapa livsutrymme för alltifrån små mikroorganismer till stora växter och djur.
I ett koloniområde finns möjlighet att skapa olika miljöer som gynnar både flora (såväl vild som odlad) och fauna. Planera olika områden på koloniområdet som gynnar den biologiska mångfalden, anlägg en äng, skaffa bikupor, anlägg en gemensam örtagård.
Här kan du ladda ner faktabladet Lätt om odling nr. 47 som inspirerar till kunskap.
En näringskedja börjar alltid med en växt. Antalet växtarter är avgörande för mångfalden av djur i ett område. Vill man gynna fåglar bör man plantera träd och buskar exempelvis fågelbär, rönn, måbär, slån, buskrosor och hagtorn. Rosorna besöks även av pollenätande insekter. Fåglarna är mycket effektiva insektsätare där svartvit flugsnappare, talgoxe och blåmes tillhör de mest effektiva. Fladdermöss hjälper till att fånga nattaktiva skadeinsekter tex. nattfly. Kattugglan är en effektiv sorkfångare. Den häckar i ihåliga träd men kan också häcka i holk. Om det saknas ihåliga träd kan man underlätta för fåglar och fladdermöss genom att sätta upp holkar.
Tillgång på vatten
Under varma somrar behöver både fåglar och insekter vatten och ett litet fågelbad kan räcka långt. En damm eller våtmark kan öka överlevnaden för grodor och paddor. I den egna trädgården är det nog dammen som är mest spännande. Dammen bör ligga ganska soligt.