Lätt om odling

Nr 53 Gör egen jord

I dag finns en uppsjö av olika jordtyper att köpa i handeln. Rosjord, medelhavsjord, grönsaksjord och rododendronjord är bara några exempel. Men vad är det egentligen i säckarna? Och behövs det så många olika sorter?

Huvudingrediensen i all säckjord är olika typer av torv. I stället för jord borde det alltså stå torv på säckarna. Torv bildas i myrmarker när vitmossa och små mängder av andra växter sakta bryts ner. Vi har ingen brist på torv i Sverige, men stora mängder koldioxid, CO2, läcker ut vid brytning av torvmarkerna.

Torvbrytningen kräver energi för att inte tala om packningen och transporterna. Torv har naturligt lågt pH-värde och innehåller i stort sett ingen växtnäring och blandas därför upp med sand, lera och olika gödselmedel för att passa de olika växternas behov. Det som saknas i jordsäckarna är liv. Där finns inga maskar, svampar eller bakterier som alla spelar en stor roll för att växternas näringsupptag och för att växterna ska må bra och hålla sig friska.

I de allra flesta fall är det onödigt att köpa hem mängder av jordsäckar till en trädgård med befintlig jord. Med tiden kan din trädgård faktiskt bli en självförsörjande jordfabrik!

Odlingstips ur Lätt om odling nr 53

Ladda ner faktablad

Här kan du ladda ner faktabladet Lätt om odling nr. 53 som kan inspirera till kunskap i föreningen.

Starta en gemensam jordfabrik

För att tillverka jord i större skala krävs både utrymme och material. Varför inte gå ihop i föreningen för att minska torvbrytningens negativa miljöpåverkan genom att starta er egen jordfabrik? Tänk så härligt att kunna ta skottkärran och hämta odlingsjord av god kvalitet, full av levande microorgansimer och utan risk för pyralider, alldeles i närheten!l 

En gemensam plats, ett lass grov sand, ett lass gödsel och trädgårdsavfallet från kolonins trädgårdar är en bra start på ett hållbart trädgårdsliv. Gräsklipp, ogräsrens och grannarnas nerklippta häck får nytt liv igen.

Dela blogginlägget