Lätt om odling
Visst är det fint att göra om mark som från början har varit en del av en bangård, soptipp eller industritomt till ett frodigt koloniområde. Men det har sina risker. Ibland är jorden förorenad av tungmetaller och andra kemikalier. Med hjälp av olika typer av växter kan dock många jordar bli odlingsbara igen.
På en del håll i Sverige har koloniområden anlagts på mark som består av fyllnadsmassor från soptippar, deponier eller på gamla bangårdar och industritomter. I de flesta fall anlades koloniområdena innan det fanns vetskap om att jorden kunde vara giftig, alternativt innan man visste vilka gifter jorden innehöll.
Vill man odla ätbara grödor på förorenad mark rekommenderas växter som har en lång transportsträcka från jord till ätbar del, till exempel bönor och bärbuskar. Under alla omständigheter bör man undvika sallat, kålväxter och rotfrukter som generellt är bra på att ta upp föroreningar.
Här kan du ladda ner faktabladet Lätt om odling nr. 55 som inspirerar till kunskap.
Naturvårdsverket och Länsstyrelsen har mycket information om händelseförloppet respektive aktuella riktvärden på sina hemsidor. Forskarnas generella råd är att inte vara rädd för att använda jorden till odling, men att man, om man är orolig, bör ta ett jordprov. Inte minst för att öka kunskapen om jorden.