Lätt om odling
I en naturnära trädgård vimlar det av liv som inte bara skapar biologisk mångfald. Att skapa lite mer vildväxande ytor i harmoni till det mer ordnade i trädgården gör den även till en mer rofylld plats att vistas i.
Biologisk mångfald
En trädgård kan se ut på så många olika sätt, den kan ha strama former med välklippta häckar och gräsmattor, grönsaker i raka rader och rabatter där inget ogräs syns till. Men även en plats med vildvuxna snår, blomsteräng och rufsiga fruktträd kan kallas för en trädgård, en naturnära
trädgård med plats för det vilda i en något kontrollerad form. Inget av ovanstående är fel, det är bara en fråga om tycke och smak. I sin egen trädgård får man göra nästan vad man vill. Men även i den strikt formade trädgården kan man skapa plats för naturen genom att plantera rätt växter, lämna något rufsigt hörn och kanske anlägga ett litet vattenhål.
Här kan du ladda ner faktabladet Lätt om odling nr. 18 som kan inspirera till kunskap i föreningen.
Vård av jorden är grundläggande för en frisk och trivsam trädgård. Jorden är som en levande organism med miljoner nyttiga bakterier, svampar, maskar och andra djur. De är livsviktiga varelser som bryter ner det som dött och hjälper växterna att ta upp näring.
Städa inte trädgården för noggrant på hösten. Låt löven ligga kvar, stora mängder kan finfördelas med gräsklipparen och krattas in under buskar eller läggas i grönsakslandet. Klipp inte ner perenner förrän till våren. De vissna växtdelarna skyddar de övervintrande rötterna och frön blir fågelmat.
I naturen finns aldrig bar jord någon längre tid. Mikrolivet i de översta jordskikten trivs bäst där marken är täckt av växter som jämnar ut temperaturen och markfukten. Genom att plantera tätt i rabatter, använda marktäckande växter under buskar och träd hindras oönskad växtlighet.