Lätt om odling

Nr 20 Ogräs

Ogräs är egentligen ett orättvist namn på växter som många gånger är väldigt vackra men som råkar växa där vi människor inte vill ha dem. Det vi kallar ogräs är ofta växter som har stor överlevnads- och spridningsförmåga. Den främsta anledningen till att vi vill hålla trädgårdsland och rabatter fria från ogräs är att de konkurrerar med kulturväxterna om ljus, vatten och näring. De kan också vara värdväxter för sjukdomar och skadegörare.

Odlingstips ur Lätt om odling nr 20

Ladda ner faktablad

Här kan du ladda ner faktabladet Lätt om odling nr. 20 . Vi tipsar om metoder och verktyg som underlättar rensandet. Du får också hjälp med förebyggande ogrässtrategier och vad du bör tänka på när du nyanlägger. 

Spridning av ogräs

Komposten kan vara en källa till ogrässpridning. Ogräsfrö kan ligga i kompostmaterialet och återförs lätt till odlingarna, detsamma gäller ogräsrötter. Men det finns sätt att minska riskerna. När du rensat rotogräs, ta för vana att lägga renset i solen så det får torka ordentligt innan du lägger det på komposten. Ta också för vana att klippa bort fröställningar innan ogräset hinner sprida sina fröer och gräv gärna ner fröställningar en bit ner i komposten så fröerna inte ligger på ytan och eftermognar.

Dela blogginlägget
Nr 20 – Ogräs
På vår webbplats använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Läs mer här