Lätt om odling

Nr 51 Invasiva främmande växter

Genom historien har människan rest världen över och fört med sig växter och frön hem – ofta för att tillföra något nytt och exotiskt i trädgården. Då har frågan ofta handlat om ifall växten kommer att ta sig och överleva här i Norden. Nu måste vi i stället ställa oss frågan om växten kan innebära en fara för vår natur.

När växter som inte hör hemma i vår natur börjar sprida sig fritt, utanför trädgården, kan stora problem uppstå, inte minst för den biologiska mångfalden. Omgivande inhemska växter, som utvecklats för en specifik biotop, kan vara dåligt rustade för att hantera konkurrens från nya växtslag men också mot angrepp från nya, okända fiender i form av skadegörare som sniglar och skalbaggar.

Genom medvetenhet och kunskap om de potentiellt spridningsbenägna växterna, både inhemska och främmande arter kan du undvika kostbara och tidsödande bekämpningsinsatser.

Odlingstips ur Lätt om odling nr 51

Ladda ner faktablad

Här kan du ladda ner faktabladet Lätt om odling nr. 51 som inspirerar till mer kunskap.

Spridning och bekämpning

Gemensamt för alla de invasiva främmande växterna är att de snabbt förökar sig. En alltför vanlig spridningsorsak är dumpning av trädgårdsavfall i naturen eller att avfallet har transporterats i öppet släp till återvinningscentralen och oavsiktligt tappats längs vägen.

Växtmaterial skall därför alltid transporteras i hela och slutna förpackningar. Väl på återvinningen är det viktigt att växtavfallet läggs i en speciell container för farligt växtavfall eller i en container för brännbart. Anledningen till att växtmaterialet inte ska läggas på komposten är att frön och rotdelar kan leva kvar i många år och sedan spridas vidare när den komposterade jordmassan används i trädgårdar eller på andra ytor.

Bekämpning EU-listade växter är du som fastighetsägare redan i dag skyldig att bekämpa och utrota, vilket kan vara förenat med mycket arbete och stor kostnad. Fastighetsägaransvaret gäller för alla fastighetsägare men även den som innehar en fastighet med någon form av nyttjanderätt, som till exempel en kolonilott, kan ha ett ansvar för invasiva främmande arter på fastigheten. Har du som fastighetsägare eller nyttjanderättshavare fått kännedom om att det på din fastighet förekommer en art som är listad har du alltså en skyldighet att bekämpa arten.

Dela blogginlägget