Lätt om odling

Nr 6 – Från frö till planta 

Köksväxter och blommor med lång utvecklingstid behöver förkultiveras – förodlas – för att hinna mogna och blomma. Förkultiverade plantor har även större motståndskraft mot skadeangrepp och kan konkurrera med ogräset eftersom de förkultiverade plantorna hunnit växa sig större än ogräsplantorna.

Odlingstips ur Lätt om odling nr 6

Ladda ner faktablad

Här kan du ladda ner faktabladet Lätt om odling nr 6 som inspirerar till mer kunskap om frö och frösådd.

Vi reder ut begreppen och ger dig värdefulla tips om när och hur du skapar dina egna växter – ett enkelt, roligt och billigt sätt att odla.

Plats, ljus, näring och vatten

Det är när det gror och grönskar i lådor och krukor som man snabbt inser att grobarheten på de flesta fröer är mer än tillfredsställande. Det är nu som den stora utmaningen kommer. Hur ska jag få plats med allting och hur ger jag alla plantor det ljus och näring de behöver?

De flesta av oss har begränsat med utrymme därhemma och plantvård kräver en plats som tål söl med vatten och jord. En sval plats i källaren, i tvättstugan eller i garaget är toppen. Hyllor av något slag eller ett större bord behövs också och sen ljus. Massor av ljus! Det finns speciella växtljusarmaturer men de är oftast väldigt kostbara. Dagens LED-armaturer fungerar alldeles utmärkt, dessutom alstrar de inte värme på samma sätt som de gamla lysrören gjorde. Välj gärna ett LED-belysning med så högt antal lumen som möjligt och placera armaturen cirka en dm ovanför plantorna.

Små plantor är ömtåliga. De behöver en jämn tillgång på näring och vatten. Skola ut och plantera om vartefter plantorna växer sig större. Förenkla bevattningen genom att använda en underbevattningsmatta. Ge en svag gödselgiva då och då så blir plantorna starka och fina!

 

Dela blogginlägget
Nr 6 – Från frö till planta
På vår webbplats använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Läs mer här