Uggledalen-1
Foto Ulrika Flodin Furås

Reportage Kolonisverige

Uggledalen – Nyanlagt koloniträdgårdsområde

I Billdal, strax utanför Göteborgs centrum har Göteborgs Stad anlagt ett nytt koloniområde, Uggledalen. Det snickras och grävs för fullt på lotterna. En del kolonister har kommit långt, medan andra har en bit kvar. Sandra Andersson visar runt på området. Tillsammans med sin sambo håller hon på att bygga sin kolonistuga.

– Vi är bägge arkitekter, så vi har ritat vår stuga tillsammans och det är jätteroligt att också bygga den, jobba praktiskt, det är lärorikt och inspirerande.

Den järnvitriolmålade stugan är 25 kvadratmeter och har en bygghöjd på tre meter. Planlösningen är yteffektiv och här finns ett sovloft med takfönster. Själva lotten är 175 kvadratmeter.

 Först tänkte jag att vi var likasinnade allihopa, men vi kolonister här är ett tvärsnitt av folk i Sverige.

– Sandra Andersson

Uggledalen är det första koloniträdgårdsområdet med stuga som anlagts i Göteborg på 30 år. Området är efterlängtat, inte bara för att efterfrågan på kolonistugor är stor i staden, utan också för att priserna på kolonistugor rusat iväg. Under senare år har priserna närmat sig 2 miljoner kronor, en summa som väldigt få har råd med. I Göteborg säljs kolonistugorna på öppna marknaden, vilket gjort att priserna ökat, men Uggledalens stugor säljs via hembud, det vill säga, stugorna ha ett pristak på 300 000 kronor. Vill man köpa en stuga på området ställer man sig i Uggledalens intressekö, när en stuga säljs sätts priset av utbildade värderingsmän. Meningen är att man ska få tillbaka de pengar man lagt på bygget när man säljer. 

Foto Ulrika Flodin Furås

Vi passerar det nybyggda föreningshuset på vår väg till Eva på ettan, vars faluröda stuga redan är inflyttningsklar och färdigbyggd.
– När jag fick höra att ett nytt koloniträdgårdsområde var på gång blev jag nyfiken och kontaktade kommunen, berättar Eva som heter Vilne i efternamn. Men eftersom hennes lott har nummer 1 så kallas hon helt enkelt för Eva på ettan här.
– Jag ställde mig i intressekön och fick möjlighet att bygga min stuga. Jag har bott i en ekoby tidigare, när jag flyttade till lägenhet blev kolonistugan en ny möjlighet att vara ute och odla. Här blir det en trädgård i miniformat, det är utmanande och roligt att försöka få plats med allt man vill ha med.

Jorden i Uggledalen är lerjord och behöver bearbetas. Eva tillsätter bokashi och hösilage för att höja mullhalten, tillsätta näring och skapa mer struktur och mikroliv i jorden.
– Hösilaget hämtar jag från ett stall i närheten. Bokashin har hon i vanliga spannar med lock.

Sandra och Eva tycker att det är roligt att se vad alla andra kolonister gör på sina lotter, att vara med när området expanderar.
– Det är ju också olika traditioner och kulturer som möts, säger Sandra, och många är barnfamiljer och många är unga.
Det är en ny gemenskap som växer fram.
– Först tänkte jag att vi var likasinnade allihopa, men vi kolonister här är ett tvärsnitt av folk i Sverige.

Detta reportage går att läsa i sin helhet i tidningen Koloniträdgården nr. 1 2023

Fakta:
Uggledalens koloniträdgårdsområde

Föreningen, som ligger i Billdal, bildades i juni 2020, här finns 45 stugor. Nedanför stugorna finns också en yta med extra odlingslotter. Uggledalen har hembud, det vill säga att stugorna har ett maxpris på 300 000 kronor och att varje stuga värderas innan försäljning. Uggledalen är det första stuglottsområdet i Göteborg på 30 år.

Läs mer här!

Uggledalen i Göteborg
På vår webbplats använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Läs mer här