Lätt om odling

Nr 49 Beskärning av buskar

Hur man beskär sina buskar hänger ofta samman med hur man vill att busken ska utvecklas. En orörd buske får naturlig karaktär vad det gäller växtsätt, men det troliga är att blomningen avtar rejält med åren eller håller sig långt ut på grenspetsarna.

Nedre delen av busken kommer mestadels bestå av blad och/eller kvistlösa stammar. Bland trädgårdens lite högre buskar, t ex den vanliga syrenen Syringa vulgaris, finns ofta bland de grova jämnåriga ”stammarna” fullt av nya skott som torkat. Genom att kontinuerligt beskära trädgårdens buskar och häckar på rätt sätt håller du dem vackra och i god form under lång tid.

Odlingstips ur Lätt om odling nr 49

Ladda ner faktablad

Här kan du ladda ner faktabladet Lätt om odling nr. 49 som inspirerar till kunskap.

Ta tag i häcken

Friväxande häckar som häggmispel, syren och spirea underhålls- och föryngringsbeskärs som buskar när de börjar bli risiga och kala nedtill. Vänta inte för länge, börjar man med föryngring sent i en häcks liv blir stubbarna där de nya skotten ska komma lätt rötangripna. Detta gör att nyare grenar lätt kan brytas av efter några år då stubben de kommer ifrån har ruttnat.

En klippt häck kan vara svårare att underhållsbeskära, särskilt om den är tät upptill och gles nertill. Enklast är att klippa ner helt, vart 8-10 år, som beskrivs ovan. Häckar av växter med genomgående stam, som avenbok, Carpnus betulus, och bok, Fagus sylvatica, kommer att få ett buskigt växtsätt och förlora sin form om de klipps ner hårt. Då är det bättre att klippa in sidorna, mer upptill på plantorna, då når ljuset längre ner och stimulerar tätare tillväxt. Vintergröna häckar av Tuja Thuja, kan växa fritt eller formas genom att sidorna klipps in varje år och toppen

Dela blogginlägget